Rijk worden van Suske en Wiske albums

Wekelijks krijg ik meerdere keren het verzoek om Suske en Wiske albums te taxeren. Dat is leuk om te doen. Regelmatig is in het nieuws dat oude Suske en Wiske's honderden of soms duizende euro's hebben opgebracht. Daardoor denken sommige mensen regelmatig dat ze een oude suske en wiske hebben gevonden. En natuurlijk hopen ze dan dat het album veel geld waard is. Recentelijk ontving ik de volgende foto's (met toestemming geplaatst).

 
Voorzijde
 
titelpagina
 
binnenzijde
 
achterzijde

 

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een oud album van Suske en Wiske, niet in een al te beste conditie overigens. Het heeft een oude cover en de karakteristieke ongekleurde binnenzijde. Maar wie goed kijkt op de laatste foto ziet dat dit nooit een oud album kan zijn, immers in de begin jaren bestond er nog geen streepjescode. Wat u hier ziet is een heruitgave van de oude reeks van Suske en Wiske die enkele jaren geleden voor 1 euro bij diverse Belgische kranten kon worden gekocht. Dergelijke albums mag ik regelmatig taxeren, ik moet dan helaas de eigenaren teleurstellen: rijk zullen ze er niet van worden. Al blijven het natuurlijk wel fijne verhalen om te lezen, en daar wordt je ook rijk van!

Mocht u Suske en Wiske items hebben en meer informatie daarover willen ontvangen, neem gerust contact op.

 
31 10 14 - 22:28

BAC reclame albums

Tussen 1986 en 1990 bracht de Belgische BAC Spaarbank enkele Suske en Wiske albums uit met op voor de voorzijde van de kaft het BAC-logo (rechtsonder). De albums zijn identiek aan de reguliere 4 kleurenreeks (met als enige afwijking dus het gedrukte logo). De stripdastabank van Peter de Bonte maakt melding van 6 verschillende albums., maar op Catawiki zijn ondertussen meer exemplaren verschenen. Bekend zijn de volgende BAC-albums: 

  • De Snorrende Snor
  • De bronzen Sleutel
  • De Geverniste Zeerovers
  • De Koning Drinkt
  • De Woeste Wespen
  • De Hippe Heksen
  • De Kwakstralen
  • De Stierentemmer
  • De Nare Varaan

De albums zijn niet heel makkelijk te vinden. Ik heb al enkele jaren De Kwakstralen in mijn verzameling, maar recentelijk kocht ik op de beurs in Valkenswaard De Koning Drinkt. De scans van beide albums heb ik hieronder toegevoegd. Mocht u een van de overige BAC albums bezitten, dan hou ik mij uiteraard van harte aanbevolen!

 
24 09 14 - 15:20

Suske en Wiske in de wachtkamer

In de jaren '80 bedacht Standaard Uitgeverij eenpromotie-acties om meer strips in de wachtkamer van artsen te verkrijgen. Aan artsen werd een actiepakket gestuurd met daarin het aanbod voor jaarabonnement waarmee ze maandelijks voorzien werden van een wisselend pakket van 6 verschillende strips voor in de wachtkamer.

Het actiepakket bestond uit een brief met daarin het aanbod voor artsen, een bestelkaart, een enveloppe waarmee de bestkaart kon worden teruggestuurd en een poster met daarop een kort verhaal "de stille wachtkamer" die kon worden opgehangen in de wachtkamer. Hieronder is verhaaltje afgebeeld alsmede het totale actiepakket.

Omdat het actiepakket destijds alleen aan (Belgische?) artsen is verzonden is het bijzonder zeldzaam. Het korte verhaal is overigens later gepubliceerd in Versus nummer 74 van de Fameuze Fanclub.

 
22 04 13 - 17:02